Es vienmēr uzreiz visu iemetu karstā eļļā – gan sīpolus, gan burkānus. Likās, ka tam nav nekādas nozīmes. Līdz brīdim, kad pirmo reizi pamēģināju visu izdarīt pēc noteikumiem.
Jau pirmajā mēģinājumā atklāju, ka šis vienkāršais solis pilnībā izmainīja zupas vai sautējuma garšu. Tagad mans sautējums smaržo tik labi, ka kaimiņi klauvē pie durvīm.
Kāpēc sīpoli vienmēr ir pirmie?
Iemesls slēpjas gatavošanas fizikā un ķīmijā. Sīpoli ir jūsu instruments aromātiskas bāzes radīšanai. Kad to gabaliņi nonāk karstajā eļļā, tie lēnām sāk izdalīt ēteriskās eļļas un sulas. Eļļa piesātinās ar šo garšu, kļūst smaržīga.
Būtībā jūs negatavojat parastā saulespuķu eļļā, bet gan sīpolu eļļā. Ja vispirms pievienosiet burkānus, tie nekavējoties atbrīvos mitruma pilienus. Šādā mitrā vidē sīpoli neapcepsies; tie drīzāk vārīsies, kļūs gļotaini un neizdalīs gandrīz nekādu aromātu.
Pārbaudīts praksē: 2–3 minūtes, ko sīpoli pavada vieni pannā, padara tos caurspīdīgus, zeltainus un gatavus nodot stafeti burkāniem.
Kas notiek ar burkāniem, kad tie nonāk pie sīpoliem?
Lūk, šeit sākas karamelizācijas process. Burkāni, gan sagriezti salmiņos, gan sarīvēti, satur daudz dabisko cukuru. Kad tos pievienojat jau gataviem apceptiem sīpoliem, šie cukuri sāk aktīvi atbrīvoties un karamelizēties tajā pašā aromātiskajā eļļā.
Burkāni sāk vārīties uz lēnas uguns, kļūstot mīksti un saldi. Šajā brīdī ir ļoti svarīgi samazināt uguni līdz vidējai. Liels karstums ātri sadedzinās cukurus, un patīkama salduma vietā iegūsiet rūgtu piedeguma garšu. Vislabākais burkānu un sīpolu maisījums sanāk tad, kad burkāni ir mīksti, spilgti un pārklāti ar vieglu, spīdīgu spīdumu.
Neliela viltībiņa noslēgumam
Lai viss izdotos nevainojami, atcerieties šo vienkāršo algoritmu:
Uzkarsējiet pannu un pievienojiet ēdamkaroti eļļas.
Pievienojiet sīpolus un, maisot, apcepiet, līdz tie ir mīksti un caurspīdīgi.
Pievienojiet burkānus, samaziniet siltumu un gatavojiet kopā vēl 5–7 minūtes, līdz burkāni ir mīksti.
Izmēģiniet šo metodi tikai vienu reizi, kad gatavosiet zupu.
Gatavā ēdiena garšas un aromāta atšķirība būs tik pamanāma, ka jūs uzreiz novērtēsiet tās priekšrocības. Jūs nekad vairs nevēlēsieties atgriezties pie vecās metodes.
Ja jums noderēja šis padoms, atzīmējiet to ar “patīk” un dalieties ar draugiem, kuriem patīk gatavot. Priecāsimies arī par jūsu komentāriem!
.









